Skift til vinterdæk

Vinterdæk er designet til at give øget trækkraft og bremseevne på glatte veje, så det er en god idé at skifte til vinterdæk, når vejret bliver koldt og vejene bliver glatte. Her er en trin-for-trin guide til, hvordan man skifter til vinterdæk på en bil:

Først og fremmest skal du vide at der er forskel på at skifte selve dækket på hjulet og skifte fra sommerhjul til vinterhjul, hvor dækkene allerede er monteret. Dette gælder også når vi snakker om lapning af bildæk, hvor man enten kan skifte til et helt nyt hjul, eller få lappet dækket, der i forvejen sidder på hjulet.

I de fleste tilfælde er det selve hjulene på bilen der skal skiftes ud til nye hjul, hvor vinterdækkene allerede er monteret. Dette gør arbejdet for dig meget nemmere. Det kræver dog at du har et sted at opbevare dine vinterdæk om sommeren, og omvendt om vinteren. Nogle værksteder tilbyder at opbevare dine vinterdæk for dig, når du ikke skal bruge dem.

Hvis ikke du har fået afbalanceret dine vinterdæk hos en automekaniker, anbefaler vi at du får det gjort først, for en mere jævn køreoplevelse.

Tilbage til guiden:

 1. Du skal bruge en; Krydsnøgle, en donkraft og dine vinterdæk.
 2. Parker bilen på en plan overflade, så du sikre dig at den ikke triller.
 3. Pil dine hjulkapsler af, hvis ikke du køre på alufælge.
 4. Vælg ét af dine fire dæk, som du vil starte med at skifte.
 5. Start med at skrue dine møtrikker løse, på det dæk du vil skifte.
 6. Når du har skruet dine møtrikker løse, skubber du din donkraft ind under bilen og finder et stabilt sted under bilen, hvor donkraften kan støtte på UDEN at skride.
  De fleste biler har en skinne under bilen, hvor donkraften kan pumpes op på.
 7. Hæv nu donkraften, indtil dækket er lettet et par centimeter fra jorden.
 8. Skru nu møtrikkerne helt af og tag derefter hjulet af.
 9. Tag nu dit vinterdæk og løft op på de fire bolte, hvorpå dit sommerdæk sad før.
 10. Tag derefter dine bolte og skru dem på én efter en.
 11. Stram hver bolt lidt efter lidt, så du ikke strammer én af boltene helt på plads, inden du har skruet de andre på. På den måde sikre du at det ikke bliver skævt.
 12. Når alle fire bolte er skruet på og er næsten strammet helt, kan du stramme hver bolt, alt hvad du kan.
 13. Gentag processen for alle fire dæk.

Du har nu skiftet fra sommerdæk til vinterdæk.

Når du har kørt med de nye dæk i et par dage, er det en god ide at tjekke alle bolte efter og stramme dem igen, for at sikre at de sidder som de skal.

På den måde sikre du dig at dine nye dæk ikke falder af.

Guide: Skift til vinterdæk på bilen

Nedenfor kan du se en hurtig og simpel videoguide til hvordan du nemt og hurtigt, med meget få midler, kan skifte fra dine sommerdæk til vinterdæk, på din bil. Rigtig god fornøjelse med arbejdet. Normalt tager det ikke mere end en time at skifte til vinterdæk.

Skift til vinterdæk pris

Skift til vinterdæk hos en dækmontør eller en automekaniker koster mellem 450 – 1000 kr. afhængig af køretøjet og værkstedet.

I mange tilfælde køre værkstederne specielle tilbud op til de koldere måneder, hvor det er nødvendigt at få skiftet til vinterdæk.

Prisen på skift til vinterdæk indebære som oftest:

 • Afmontering af nuværende hjul
 • Visuel kontrol af bilens bremser
 • Afmontering af nuværende dæk
 • Udskift af ventiler på dæk
 • Kontrol af dækmønster
 • Montering af de nye medbragte vinterdæk
 • Afbalancering af alle fire hjul på bilen
 • Kontrol af bilens dæktryk
 • Montering af hjul, efter de nye dæk er sat på
 • Efterspænding af bilens hjul

Bemærk at du i langt de fleste tilfælde, selv skal medbringe vinterdæk. Hvis du vil købe nye vinterdæk, kommer det oveni prisen for skift af vinterdæk.

Hvad koster et sæt nye vinterdæk?

Prisen på et sæt nye vinterdæk kan variere meget, men koster normalt fra 1000 til 5000 kr.

Prisen på nye vinterdæk afhænger af om der er tilbud på vinterdæk, størrelse, kvalitet, type om du der allerede er fælge på eller ej.

Hvornår skal man skifte til vinterdæk?

Der er ikke nogle lovkrav til hvornår man skal skifte til vinterdæk.

Vi anbefaler at du skifter til vinterdæk i løbet af Oktober måned, når det begynder at blive koldere og koldere udenfor og vi kan risikere at der begynder at komme frost om natten og senere hen i dagtimerne.

Du skal ikke vente med at skifte til vinterdæk, til sneen begynder at falde. Bedre sent end aldrig, men få det gjort tids nok, så du ikke risikere at skulle betale overpris, komme på venteliste og dermed køre rundt i flere dage i snevejr, med dine sommerdæk.

Vær ude i god tid!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du kan anvende disse HTMLtags og egenskaber: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>